אחת ולתמיד: לוקחים משכנתא או משלמים שכירות?
סביר כי גם אתם כזוג צעיר, מצאתם עצמכם מתחבטים בשאלה הגדולה הנוגעת לפתרון הדיור: האם כדאי לרכוש דירה ולקחת משכנתא, או האם כדאי להמשיך ולגור בשכירות? שאלת פתרונות הדיור היא שאלה שמעסיקה רבים ומככבת בכותרות פעם אחר פעם. בעת שמסתכלים על היתרונות והחסרונות של כל דרך, ברור כשמש כי היתרון הבולט ביותר ברכישת דירה הוא העובדה כי מגיע הרגע שבו מפסיקים לשלם על הדירה את המשכנתא. מנגד, השכירות הינה תשלום חודשי שמתחדש כל עוד אתם ממשיכים לגור בנכס. אם כן, מה מביא אנשים להמשיך ולדרוש בפתרונות של שכירות? בין היתר, סוגיית ההון העצמי.
על מנת לרכוש דירה ולפני כן לקבל משכנתא, על כל זוג צעיר או כל אדם המעוניין לרכוש דירה, להגיע עם הון התחלתי שידוע גם בשמו הפורמלי יותר: הון עצמי למשכנתא. על פי הטון שהכתיבו הבנקים בישראל, על הרוכשים הפוטנציאליים להחזיק לפחות בכרבע מערך הדירה – כ-25% התחלתיים. למרות שעל פניו נדמה כי מדובר על אחוז נמוך ביחס לעלות הדירה, מדובר במכשול העיקרי הניצב בפני אותם אנשים המבקשים לזכות בארבעה קירות משלהם.
משרד הבינוי והשיכון פרסם לאחרונה מספרים המעניקים חומר רב למחשבה: שכר הדירה שאותו משלמים אותם דיירים המתגוררים בשכירות, עלה בין השנים 2007 ל-2012 בכ-40%! כיום, בשנת 2018, מי שירצה לגור באחת הערים הנחשקות ביותר בארץ – תל אביב, יצטרך להשקיע בכל חודש קרוב ל-5000 שקלים עבור דמי שכירות חודשיים. בשנת 2007 לצורך העניין, דמי השכירות הנדרשים היום נמוכים בכ-50%.
שכירות אל מול רכישת דירה – אלמנט הגמישות
המגורים בשכירות עבור רבים מסתמנים כחיסרון וכפשרה מוחלטת, אך בעת שמתעמקים ביתרונות שבמגורים בשכירות, מגלים כי ישנם לא מעט כאלו. היתרון הגדול ביותר של מגורים בשכירות הוא העובדה כי ניתן להעתיק את מקום המגורים מפעם לפעם. כמעט בכל חוזה שכירות כיום ישנה תחנת יציאה המאפשרת לדיירים לסיים את החוזה בהתראה מוקדמת. בעוד דירה אמורה להעניק פתרון קבע, ישנם אלו שמחליטים לסיים את חוזי השכירות מאינספור סיבות: רצון לעבור לעיר אחרת, שכנים מרעישים, אזור ללא חנייה ועד דירה שלא עונה עוד על הצרכים של הדיירים. הגמישות הזו אינה באה לידי ביטוי בעת שאתם רוכשים דירה. למרות שגם בעת שישנה דירה בבעלותכם תוכלו להעתיק את מגוריכם אל מקום אחר, עדיין מדובר על מהלך סבוך ומורכב יותר הדורש מכם לבצע חישוב כלכלי, מושכל ונבון.
כן חשוב לזכור כי בעת שמנתחים את המצב לעומקו, אפקט הגמישות יכול לפעול גם כנגד הדיירים: בעלי הדירה יכולים להחליט בכל רגע נתון כי הגיע הרגע שלהם למכור את הדירה, בין היתר בעקבות עליית מחירים שהופכת את תהליך המכירה למאד כלכלי.
ומה באשר לרכישת הדירה? למרות שרבים מסתכלים אך ורק על מחיר הדירה בעת שהם מתכננים לבצע רכישה שכזו, חשוב לזכור כי הכסף שעובר אל בעל הדירה או הקבלן אינו הסכום הסופי שאתם עתידים לשלם. תהליך רכישה כה משמעותי שכזה מבוסס גם על תשלומים שונים לעורכי דין, עמלות תיווך, מיסים והוצאות על שיפוצים ותיקונים שתרצו לבצע בדירה.
אז מה פתרון הדיור המומלץ ביותר?
כזוג צעיר ההמלצה היא לגור בשכירות. מדובר על שנים שבהן הצרכים שלכם עתידים להשתנות: החל מסיום התארים שלכם, דרך מציאת מקום עבודה בלוקיישן שאינו סמוך לדירה הנוכחית ועד גדילת המשפחה בעקבות לידת הילדים. כדאי לרכוש דירה רק לאחר שאתם יכולים לאפיין את הצרכים המדוייקים שלכם לרבות גודל הדירה, מיקומה והקירבה שלה אל המקומות הרלוונטים לכם.