שלב אחר שלב לקראת לקיחת משכנתא
רבים אזרחי ישראל יזדקקו למשכנתא כדי לרכוש דירה, אולם לא רבים יודעים מהו התהליך שיש לעבור מרגע שמחליטים שיש צורך במשכנתא ועד לקבלת הכסף. אלא שדווקא משום שמדובר בסכום כסף גדול ובתקופת התחייבות ארוכה, חשוב לדעת אילו שלבים ממתינים לזוגות צעירים או למשפרי דיור בדרך אל דירת חלומותיהם – ולכן הכנו מדריך קצר המתאר את השלבים שצריך לעבור בתהליך.
תוכן עניינים
שלב ראשון: הגדרת הצורך
לפני שאתם פונים אל הבנק בבקשה לקבל משכנתא חשוב שתבינו מהו המצב ההתחלתי שלכם: כמה הון עצמי יש לכם, אם בכלל; מהו גובה המשכנתא שאפשר בכלל לקבל מן הבנק; מהו גובה ההחזר החודשי שבו אפשר לעמוד, בהינתן שפעמים רבות הסכום הזה גדל במרוצת השנים ועוד. כבר בשלב הזה כדאי לפנות אל יועץ משכנתא מומלץ אשר יוכל לסייע לכם להבין באילו מצב אתם נמצאים ומה האפשרויות העומדות בפניכם.
שלב שני: מתחילים לראות דירות
הפנייה אל הבנק בבקשה לקבל אישור עקרוני למשכנתא צריכה להיעשות במקביל לתחילת החיפוש אחר דירת חלומותיכם. אם עדיין לא פניתם ליועץ משכנתאות, זה הזמן. מומלץ דווקא לבחור ביועץ חיצוני ולא להסתפק בזה שהבנק מציע לכם. זאת משום שיועץ המשכנתאות של הבנק הוא בסופו של דבר עובד הבנק והאינטרס שלו זהה לאינטרס של הבנק – בעוד האינטרס של יועץ משכנתאות חיצוני שמור לכם.
לאחר שתמצאו דירה ותוודא שמחירה אכן נמצא בטווח שאתם מסוגלים לשלם, הגיע הזמן לקבל את המשכנתא, בין אם מדובר בדירה ראשונה שלכם או בתהליך משכנתא לדירה שנייה.
שלב שלישי: הגשת הבקשה
כעת עליהם להגיש מספר טפסים ולהמציא שורה של מסמכים שידרוש הבנק על מנת לוודא את יכולותיכם לעמוד בתנאי ההחזר. לאחר מכך יוצעו לכם מספר מסלולים של משכנתאות ומתוכן עליכם לבחור אילו היא המועדפת עליכם. ההבדלים הם בעיקר סביב תנאי ההחזר, ריביות שונות, חלוקה של המסלול לרכיבים שבכל אחד מהם תנאים לקבלת משכנתא מהבנקים השונים במעט וכן הלאה; גם כאן עזרתו של יועץ המשכנתאות לדוגמא במקרה של משכנתא עבור עולים חדשים תהיה שימושית ביותר.
אנשי מקצוע נוספים שככל הנראה תפגשו בשלב הזה הם שמאי שנשלח מטעם הבנק אל הנכס על מנת לקבוע את שוויו, ועורך דין שילווה את הצדדים המשפטיים של עסקת מכירת הדירה, בפרט כאשר מדובר בדירה מיד 2. זה גם הזמן בו תפגשו את רשם המשכנתאות, הרושם את הדירה המדוברת לטובת הבנק בהנחה שאיננה ממושכנת או שייכת לאדם אחר.
כדאי לדעת
טעות נפוצה שרבים מדי עושים בעת לקיחת המשכנתא היא אי לקיחה בחשבון של עלויות נוספות המתווספות לסכום של ההון העצמי והמשכנתא. זכרו כי מעתה ועד שתעבור לגור בדירה תהיינה לכם הוצאות רבות נוספות, כמו מיסי רכישה, שיפוצים, תשלומים לאנשי מקצוע וכדומה; לכן מומלץ לחשב סכום נוסף שיהיה מיועד להוצאות השוטפות, הנלוות והבלתי מתוכננות שעוד יפתיעו אתכם בעתיד.