משכנתא למשפרי דיור – מה זה ומה עוד חשוב לדעת?
בין המונחים הרבים בעולם המשכנתאות, משכנתא למשפרי דיור הוא מונח שאולי שמעתם ולא הבנתם בדיוק. למה הכוונה במונח זה? אילו סוגי שיפור כלולים בו? ומה מיוחד במשכנתא אשר ניתנת במצבים כאלה? המאמר הבא יעשה לכם סדר בדברים:
תוכן עניינים
מה היא משכנתא למשפרי דיור?
שיפור דיור הוא מונח שמתייחס לתהליך של מכירת דירה נוכחית שנמצאת ברשותכם, בכדי לעבור לדירה טובה יותר. בין אם היא יותר מרווחת, חדשה יותר או באזור יותר יקר. רבים עושים זאת עם השנים, כאשר התקציבים שעומדים לרשותם גדלים, הצרכים שלהם כמשפחה משתנים ומסיבות נוספות. אז מה מיוחד במשכנתא בנסיבות כאלה? התייעצות עם יועץ משכנתא איכותי תסייע לכם להבין את הדברים לעומק. אך לגבי משכנתא למשפרי דיור, כמו לגבי נושאים רבים אחרים, ההסבר הבסיסי פשוט למדי: מונח זה מתייחס ללקיחת משכנתא על רקע מעבר לדירה משופרת, בדגש אחד עקרוני ומשמעותי: שתישאר בבעלותכם רק דירה אחת.
התנאים המיוחדים
על דירה קיימת שמעוניינים למכור, יש במקרים רבים משכנתא שעדיין לא הספקתם לשלם את כולה. מה זה אומר לגבי שיפור דיור? מבחינת משכנתא משפרי דיור נהנים מאותם תנאים וכללים מקובלים כמו בלקיחת משכנתא רגילה. אך יש לכך לפחות שני יוצאי דופן שחשוב להכיר: ראשית, משכנתא למשפרי דיור יכולה להיות עד 70% מערך הדירה החדשה שמעוניינים לרכוש. זה אמנם אחוז מימון נמוך יותר מזה של משכנתא לדירה ראשונה (עד 75%). אך הוא טוב בהרבה מאחוז המימון האפשרי עבור נכס שני רגיל, שלא במסגרת תהליך שיפור דיור (שלגביו המימון רק עד 50%). כמו כן, על רכישת דירה שניה ישנו מס רכישה, שהוא גבוה יותר מהמס על רכישת דירה ראשונה. ליתר דיוק, מס זה עומד על 8% לעסקאות רכישת דירה בסכומים של עד 6,055,070 ש"ח. בכל סכום מעבר לכך, משלמים 10% מס רכישה. אך יש לכלל זה יוצאי דופן בדמות פטורים והנחות שונות. בין השאר, עשויים לקבל פטור ממס רכישה על רקע שיפור דיור. התנאי לכך, הוא שיש למכור את הדירה הראשונה בתוך 18 חודשים מרכישת הדירה החדשה.
מה עוד חשוב לגבי משכנתא למשפרי דיור?
במבט על, מעבר לנקודות המיוחדות שציינו, שאר הכללים לגבי משכנתא למשפרי דיור הם הכללים הרגילים של עולם המשכנתאות. כולל האפשרויות החשובות של "גרירת" המשכנתא הישנה לנכס החדש או ביצוע הליך מסוג "מיחזור משכנתא" וכן העובדה שלא חייבים לקחת משכנתא לדירה החדשה באותו הבנק. אך חשוב לקחת בחשבון, שהנסיבות של מעבר כזה בין דירות הן נסיבות מיוחדות במינן. בין ההשלכות הרבות לכך, בולט מבחינת משכנתאות היבט תזרים המזומנים. הכוונה במיוחד למצבים, שבהם מעוניינים לרכוש את הדירה החדשה, אך עדיין לא מכרתם את הדירה הישנה. אז מה קורה בתקופת הביניים עד מכירת הדירה הראשונה, כאשר עדיין יש עליה משכנתא? במקרה זה משלמים במקביל משכנתא לכל דירה. כפתרון מקל, תוכלו לבקש לגבי המשכנתא החדשה הפעלה של אפשרות "גרייס" – דחיית תשלומי הקרן. אפשרות נוספת, היא לקחת הלוואת גישור.
בשורה התחתונה, לקיחת משכנתא למשפרי דיור הוא דבר מיוחד שיש עבורו כמה כללים מיוחדים כפי שראיתם. זאת, בדומה לרכישת דירה ראשונה למגורים ובשונה מרכישת דירה נוספת להשקעה. כך שכדאי לנצל נסיבות אלה ולהנות מהיתרונות שמצב כזה מעמיד בפניכם. יחד עם זאת, חיוני כמובן לקחת בחשבון את הסיכונים והסיבוכים השונים שכרוכים בכך ולקדם תהליך כזה בזהירות. מוטב ומומלץ מאוד, גם לעשות זאת בעזרת יועץ מומחה למשכנתאות.