מדד תשומות הבניה
אם בכוונתכם לרכוש דירה מקבלן, עליכם להכיר את מדד תשומות הבניה. זאת משום שבניית בניין חדש אורכת זמן רב יחסית, במהלכו עשויים להיות שינויים רבים במחירי תשומות הבניה, כלומר חומרי הגלם הנדרשים: בטון, מלט, ברזל, זכוכית לחלונות, פלסטיק לצינורות האינסטלציה וכדומה.
מחירי חומרי הגלם בהם נעשה שימוש בענף הבניין משתנים מעת לעת, ועל כן הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת מדי 15 בחודש את מדד תשומות הבניה (במקביל לפרסום מדד המחירים לצרכן) על מנת שהציבור יוכל לדעת האם מחירי עלויות הבניה עלו או ירדו בחודש האחרון בהשוואה לחודש שקדם לו.
דרך החישוב פשוטה ודומה לחישוב מדד המחירים לצרכן: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה קובעת מעין "סל מוצרים" המורכב מחומרי גלם בהם נעשה שימוש בענף הבניין ומשווה את מחירו מדי חודש. נקודת דמיון נוספת בין שני המדדים היא העובדה שבדרך כלל שניהם נמצאים במגמת עליה, אולם אין זה אומר שניתן לצפות זאת מראש בוודאות.
תוכן עניינים
מה הקשר בין מדד תשומות הבניה לרכישת דירה?
כאשר ברצונכם לרכוש דירה מקבלן, הקבלן יודע מהם מחירי חומרי הגלם נכון לאותו רגע אולם איננו יכול לדעת כיצד הם ישתנו בחודשים שלאחר מכן עד שהבנייה תסתיים. ככל שהוא יכול לצפות, המחירים עלולים לעלות כך שעלות הבנייה תתייקר והרווח שלו מעסקת המכירה יקטן, אולי אפילו יהיה שלילי – ולכן הוא בדרך כלל מעוניין לבטח את עצמו מפני מצב שכזה על ידי גלגול העלייה במחירים אל הרוכשים. זאת באמצעות הצמדת מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה.
באופן כזה, אם אדם התחייב לרכוש דירה חדשה מקבלן במחיר מסוים שצמוד למדד תשומות הבניה, אזי הוא סופג כל שינוי בעלות חומרי הגלם כאשר בדרך כלל, כאמור, מדובר בהתייקרות. ראוי לציין שאם אותו אדם לקח משכנתא מן הבנק למטרת הרכישה הזו, אזי השינוי במחירי התשומות איננו מחושב במחיר הדירה בהקשר של המשכנתא – ולכן מומלץ לקחת זאת בחשבון ולתקצב בהתאם את השינויים שעשויים להתרחש במחירי התשומות.
אפשר גם לבקש מן הקבלן שלא להצמיד את מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה, וניתן למצוא קבלנים שיסכימו לכך, בדרך כלל בעבור תוספת מסוימת למחיר הדירה. קבלנים אחרים לא יסכימו לכך כלל.
אפשרות נוספת היא לשלם לקבלן את כל התשלומים מוקדם ככל האפשר. היתרון בכך הוא ההימנעות מספיגת עליה בתשומות הבניה, אולם החסרון הוא הצורך לשלם סכום גדול מאוד בתקופה קצרה למדי. בנוסף, חלק מן המשכנתא בכל מקרה יהיה צמוד למדד המחירים לצרכן, כך שהחיסכון עשוי להיות לא גדול.
אז מה עושים? מתייעצים!
יועץ משכנתאות מנוסה הוא הכתובת הטובה ביותר לרוכשי דירות המתלבטים בעניין ההצמדה או אי ההצמדה למדד התשומות ודרכי פתרון חלופיות. הוא זה שיודע לשקלל נתונים אודות מצבכם הפיננסי ולהמליץ על דרכי פעולה מול הקבלן ו/או מול הבנק בעת לקיחת המשכנתא.