מדד תשומות בנייה תחזית לשנת 2020
רגע לפני שנצלול לנושא של מדד תשומות בנייה תחזית ומה שביניהם, חשוב להבין כי מדד תשומות בנייה הוא נתון שצריך לעניין כל רוכש דירה מקבלן או מי שמתעניין ברכישת דירה ישירות מהקבלן. מדד תשומות בנייה מורכב מכמה וכמה גורמים ופרמטרים אשר משפיעים על עלות בניית הדירה עבור הקבלן עצמו, עלויות שקשורות לחומרי הגלם, לעבודה עצמה ובעצם לשקלול של כל העלות שנדרשה ממנו לצורך סיום פרויקט הבנייה – ברזל, בטון, שכר עובדים, שימוש בכלי רכב הנדסיים, ייעוץ עם אנשי מקצוע מומחים בתחומים שונים ועוד. שקלול זה יסייע לאחר השלמה הבנייה לבסס את מחירי המכירה של הדירות גם ביחס לכדאיות והרווח של הקבלן וגם בהתאם לתנודות בשוק הנדל"ן.
תוכן עניינים
כיצד מחושב ונקבע מדד תשומות בנייה?
כדי לענות לשאלה על מדד תשומות בנייה תחזית לשנים הקרובות ראוי להבין תחילה כיצד מחשבים מדד זה, מי קובע אותו ומדי כמה זמן הוא מתפרסם.
מדד תשומות בנייה נועד לבדוק את השינויים בעלויות של חומרי הגלם, כוח האדם ואת כל הוצאות הבניה הנלוות. מדד זה נבדק מדי חודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומפורסם בדרך כלל ב-15 בכל חודש.
כדי לבדוק את שינוי מחירי תשומות הבנייה הלמ"ס בנה סל מוצרים ושירותים אחיד שאותו בודק ומשווה מדי חודש. אם חלה עליה בעלויות של הקבלנים והיזמים, קרי: מחירי חומרי הגלם וכוח האדם עלו, אזי המדד יעלה, ואם מחירי סל המוצרים והשירותים הנדרשים לבניה ירד, אזי ממש תשומות בנייה ירד אף הוא. כלומר, שינויי מדד תשומות בנייה משקף את השינויים במחירים בהשוואה חודשית.
מדד זה הוא רלוונטי, כאמור, לנוטלי משכנתאות אשר רוכשים דירה על הנייר מקבלן. מאחר שבניית בית ובוודאי בניין לוקחים זמן, אז כאשר מחשבים כמה כסף יש לשלם לקבלן לאחר השלמת הבנייה – יש לקחת בחשבון שמדד תשומות הבניה צפוי לעלות או לרדת, כאשר לרוב הוא נוטה לעלות.
מדד תשומות הבניה עולה באופן קבוע בשנים האחרונות, כפי שניתן לראות בנתונים הבאים:
- ב-2013 עלה מדד תשומות הבניה ב-1.4%
- ב-2014 עלה מדד תשומות הבניה ב-0.8%
- ב-2015 עלה מדד תשומות הבניה ב-1%
- ב-2016 עלה מדד תשומות הבניה ב-1.5%
- ב-2017 עלה מדד תשומות הבניה ב-2%
- ב-2018 עלה מדד תשומות הבניה ב-2%
- ב-2019 עלה מדד תשומות הבניה 1.1%
- ב-2020 עלה מדד תשומות הבניה ב-0.5%
נכון, נתונים אלו מספרים לנו על העבר, והם לא ערובה שמגמות אלו ימשכו בעתיד. אך הם בהחלט נותנים מסגרת חשיבה, כיוון ובסיס לניבוי עתידי ומאפשרים מידה מסוימת של חיזוי. ועכשיו, כשיש לנו קצת נתונים על שנים עברו, אפשר לעבור לנושא שלשמו התכנסו היום – מדד תשומות בנייה תחזית.
מה קורה בתקופה האחרונה?
מדד תשומות הבנייה בשנים האחרונות עמד על כ – 2% לשנה, נתון אשר גרם להתייקרות הדירות לאחר רכישתן בעשרות אלפי שקלים ובשיעור שנחשב לגבוה מאד. אפשר לשים לב לכך במיוחד בפרויקטים של המחיר למשתכן בכל רחבי הארץ, בהם הרוכשים לא מקדימים את התשלומים לאחר הזכייה בהגרלה, כי הם משלמים גם שכירות בדירה שבה הם מתגוררים וגם משכנתא עבור הדירה החדשה שזכו בה במסגרת ההגרלה.
בשנים 2019 ו-2020 מדד תשומות הבנייה היה נמוך יחסית לשנים הקודמות אך, כאמור, אין זה אומר שכך יקרה גם במהלך שנת 2021 או אחריה. דבר נוסף שמשפיע בצורה דרמטית על מדד תשומות הבנייה הוא היעדר ממשלה קבועה וחקיקת חוקים. כל עוד אין ממשלה בישראל – מדד תשומות הבנייה יכול לעלות שוב מחדש ולהביא איתו התייקרות נוספת ולא קטנה בשוק הדירות מהקבלן, במחירי הדירות במחיר למשתכן וגם בפרויקטים חדשים שנבנים לצרכי דיור בכל רחבי הארץ – שכונות חדשות, התרחבות מרכזי הערים וכמובן התחדשות עירונית.
מדד תשומות בנייה תחזית לשנת 2020
כאמור כאשר מדברים על מדד תשומות בנייה תחזית לתקופה הקרובה, הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא שאין ערבון לכך שהמדד הנמוך, יחסית, יישמר עם כניסתו של העשור החדש. ימים יגידו וגם המומחים בעולם הנדל"ן. חשוב לציין כי שנת 2020 תיחשב בתור שנת מבחן עבור שוק הנדל"ן ואם לא תקום ממשלה יציבה לאחר הבחירות בקרובות ושוב תיגרר המדינה למערכת בחירות נוספות – ללא ניצחון ברור של אחת המפלגות הגדולות – מדד תשומות הבנייה, כמו גם מדדים חשובים נוספים – עלול לחזור ולעלות בצורה דרסטית שתסכן את שוק הנדל"ן כולו.
מכאן שההמלצה שלי כמומחה בתחום הנדל"ן והבנייה היא ברורה – מי שרכש דירה מקבלן בתקופה האחרונה והמחיר שקיבל וסיכם עליו הוא מחיר שצמוד למדד תשומות הבנייה – כדאי לו מאד להקדים את התשלומים ולא להמתין לעליית המדד מחדש, או אז יעלה גם מחיר קניית הדירה ומדובר בסכום לא מבוטל שאפשר כבר מעכשיו להימנע ממנו. בכל מקרה של ספק או של חוסר בהירות – מומלץ מאד להתייעץ עם איש מקצוע על מנת להבין לעומק את המשמעות של התשלום, של המחיר ואת האופן שבו אפשר להימנע מתשלום של כספים שלא לצורך.
דבר נוסף שקשור במישרין אל מדד תשומות בנייה ומשתלב אתו כעת הוא הריביות במשק שנמצאות כיום בשפל יחסי. המשמעות של זה היא – שהשנה החדשה והעשור החדשים טומנים בחובם סודות רבים ואי אפשר לנחש או להעריך באופן מדויק מה יביאו לשוק הנדל"ן ומחירי הדירות. ההמלצה הגורפת היא להתייעץ עם יועץ משכנתאות מקצועי ואובייקטיבי, כמו צחי גרוסמן, המחויב לאינטרסים שלכם, לפני שמקבלים החלטות חשובות מעין אלו על מנת להבין את המשמעות האמתית מאחורי המספרים השונים וגם להבין את ההשלכות שלהם על מחירי הקנייה של דירות חדשות.
שאלות נפוצות – וגם תשובות!
מהו מדד תשומות בנייה?
מדד תשומות בנייה נועד לבדוק את השינויים בעלויות של חומרי הגלם, כוח האדם ואת כל הוצאות הנלוות לתהליך הבנייה מראשיתו ועד לסופו. כדי לבדוק את שינוי מחירי תשומות הבנייה הלמ"ס בנה סל מוצרים ושירותים אחיד שאותו בודק ומשווה מדי חודש. אם חלה עליה בעלויות של הקבלנים והיזמים, קרי: מחירי חומרי הגלם וכוח האדם עלו, אזי המדד יעלה, ואם מחירי סל המוצרים והשירותים הנדרשים לבניה ירד, אזי ממש תשומות בנייה ירד אף הוא. כלומר, שינויי מדד תשומות בנייה משקף את השינויים במחירים בהשוואה חודשית.
למי רלוונטי מדד תשומות הבנייה?
מדד זה הוא רלוונטי לנוטלי משכנתאות אשר רוכשים דירה על הנייר מקבלן. מאחר שבניית בית ובוודאי בניין לוקחים זמן, אז כאשר מחשבים כמה כסף יש לשלם לקבלן לאחר השלמת הבנייה – יש לקחת בחשבון שמדד תשומות הבניה צפוי לעלות או לרדת
מי מחשב, בודק וקובע את מדד תשומות בנייה?
מדד זה נדבק מדי חודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומפורסם בדרך כלל ב-15 בכל חודש.
ומה באשר לתחזית מדד תשומות בנייה לשנת 2020?
בשנים 2019 ו-2020 מדד תשומות הבנייה היה נמוך יחסית לשנים הקודמות אך אין זה אומר שכך יקרה גם במהלך שנת 2021 או אחריה. ימים יגידו וגם המומחים בעולם הנדל"ן.