קניית נכס בחו"ל – איך עושים את זה?
קניית נכס בחו"ל – איך עושים את זה?
מזה מספר שנים ששוק הנדל"ן בישראל איננו מהווה תחום אטרקטיבי במיוחד להשקעות, ולכן אין פלא שישראלים רבים החלו להסתכל החוצה. שם, מעבר לים, קיימים נכסים רבים שניתן לרכוש במחירים סבירים ולקבל עליהם תשואה יפה; אולם העובדה שמדובר בנכס שנמצא פיזית במדינה אחרת עלולה להוות בעיה – וזאת ממספר סיבות. למשל:
- חוסר היכרות מוקדמת עם המקום בו נמצא הנכס: אם נתקלתם בהזדמנות פז בלתי חוזרת להשקיע במקום שבו לא הייתם מעולם ואין לכם מושג היכן הוא נמצא, מהו סוג האוכלוסייה במקום, מה טיבו של שוק הנדל"ן וכדומה, אזי כדאי שתעשו שיעורי בית לפני שתשקיעו בו את מיטב כספכם.
- מרחק גיאוגרפי גדול: לא תמיד בעל הנכס צריך לבקר פיזית בנכס שלו, אבל במדינה קטנה כמו ישראל גם מקרה חירום שבו עולה צורך כזה הוא עניין של כמה שעות לכל היותר. לעומת זאת כשמדובר בנכס שנמצא מעבר לים, כדאי לכל הפחות לדעת כמה זמן עשויה לארוך נסיעה אליו.
- חוסר ידע לגבי מדיניות מס במדינה בה נמצא הנכס: נדל"ן הוא נושא מסובך מבחינת חקיקה ומיסים לא רק בישראל אלא גם ברוב מדינות העולם. לפני שרוכשים נכס במדינה זרה יש לברר לעומק את מדיניות המיסוי בה וכן להבין את ההשפעה של בעלות על נכס זר מבחינת המיסוי בישראל.
רכישת נכס בחו"ל עשויה להיות כדאית מחד אבל מורכבת מאידך: היא יכולה להניב פירות בדמות תשואה נאה לאורך שנים, אבל קודם יש לעבור משוכות מסוימות ויתכן שזה לא יהיה פשוט. לפיכך מומלץ להיעזר באנשי מקצוע מקומיים מאותה מדינה, אשר מכירים את תחום הנדל"ן במקום, את מדיניות המיסוי וחוקים רלוונטיים נוספים.
ואם צריך משכנתא, איך לוקחים?
לא רבים יודעים, אבל כל ישראלי יכול לקנות נכס בחו"ל. במקרה בו אין לקונה די הון עצמי, באפשרותו לקחת משכנתא או בבנק מקומי או בבנק ישראלי. אולם במקרה הזה בדרך כלל אין עדיפות מובהקת למשכנתא מקומית, שעשויה להיות סבוכה למדי הואיל ויחסית לבנק בחו"ל אתם נחשבים תושבי חוץ; דווקא משכנתא ישראלית עשויה להיות הרבה יותר פשוטה לאישור – ועל מנת שהיא תהיה המשכנתא האופטימלית שתתאים במדויק לצרכים וליכולת ההחזר שלכם, מומלץ להסתייע בעזרתו של יועץ משכנתאות מוסמך, מנוסה, והכי חשוב: ישראלי שמדבר בשפה שלכם.
דבר נוסף שחשוב מאוד לזכור בקשר ללקיחת משכנתא לטובת קניית נכס בחו"ל הוא עלויות עקיפות הנגרמות עקב עובדת היותו של הנכס בחו"ל: עלויות של כרטיסי טיסה, שכר טרחה לאנשי המקצוע המקומיים כמו עורכי דין, יועצי מס ומתווכים, עלות איש הקשר או חברת הניהול שבמקום, המנהלים את הנכס עבורכם ועוד. חייבים לקחת את העלויות הללו בחשבון מראש ולתקצב אותן בהתאם כדי לא להיות מופתעים אחר כך.